T – bliskoistočno/staroevropska

Haplogrupa T je nastala iz haplogrupe LT, koja je prizišla iz K haplogrupe. Ova haplogrupa je neobična i rijetka. Nalazi se najviše na afričkom rogu, Indiji i Bliskom istoku. Sa Bliskog istoka je jako rano ušla u Evropu. Afriku je naselila iz pravca Bliskog istoka. Smatra se da je nastala prije 40.ooo godina negdje na Bliskom istoku.

T HAPLOGRUPA KROZ HISTORIJU:

Od stare DNK, ta haplogrupa je za sada pronađena samo na prostoru današnjeg Maroka.

STATISTIKA:

Najtipičniji predstavnici ove haplogrupe su Španci sa ostrva Ibiza. Vrlo je moguće da su potomci Feničana koji su sa Bliskog istoka kolonizirali ovo ostrvo.

Vladarska porodica u Bahreinu nosi ovu haplogrupu.

Ibiza – tradicionalna nošnja

PODGRUPE:

T1a1a (Y3836)

Ova grana je najzastupljenija na Iberijskom poluostrvu.

T1a (M70)

Ova grana je najzastupljenija u Indiji.

T1a2 (L131)

Ova grana je najzastupljenija među Tatarima i srodnim narodima.

T2 (PH110)

Ova grana je najzastupljenija u Anadoliji.

MIŠLJENJE KREACIONISTA

Nema više razilaženja među naučnicima da svi ljudi potiču od jednog praoca – A haplogrupe i svi su se složili da se on zove Adam. Također nema razilaženja da većina populacije također potiče od CR haplogrupe – drugog praoca ljudi, u kojem su neki teoretičari kreacije prepoznali Nuha, a.s./Noa, koji je prema svetim spisima imao tri sina: Ham, Šam i Jafet.

CR haplogrupa se dijeli na C – Jafetiti – najviše žute rase u Aziji, DE – Hamiti – najviše crne rase u Africi i F – Semiti – bijela rasa, 90% ostatka svijeta. Miješanjem rasa je nastalo puno drugih naroda različitih izgleda i boja kože. Postoje i drugačija kreacionistička tumačenja, međutim nauka najviše daje potporu ovom tumačenju. Postoje i raziliženja među religijama. Jevreji i hrišćani vjeruju da su na Nuhovoj, a.s/Noinoj lađi preživjeli samo njegovi potomci. Muslimani vjeruju da je bilo još preživjelih. DNK je utvrdio da danas postoje u Africi potomci A i B haplogrupe, što ide u prilog muslimanskoj teoriji.

Po ovoj teoriji T haplogrupa bi bila semitskog F porijekla.

Do sada nisu pronađeni DNK ostaci grupa starijih od C, E i F, što odgovara teorije o postpotopnoj generaciji koja potiče od tri pomenuta sina.

BOŠNJACI I N HAPLOGRUPA

Ova haplogrupa je zastupljena među Bošnjacima u jako malom procentu, a uzorci se mogu naći u BAZI.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Maksimalna veličina datoteke za prijenos: 2 MB. Podržane datoteke: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Translate »