Bošnjački DNK projekat širi svoj opseg proučavanja

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je Bošnjački DNK projekat otišao korak dalje i da sada umjesto jedne DNK baze, imamo 4 DNK baze u kojima svi Bošnjaci, na različite načine mogu uzeti učešće. Od sada i DNK testovi žena će se proučavati kroz naš projekat.

U okviru ove baze ćemo Y-DNK rezultate tumačiti kroz historijski kontekst. Naročito istražujemo porijeklo u starom i srednjem vijeku kao i srodna prezimena. Isto tako vežemo DNK rezultat za porodično predanje. Da bi dospjeli u ovu bazu, potrebno je uraditi Napredni ili Full DNK test. Porijeklo prezimena se može istraživati samo uzimanjem DNK uzorka muškog nosioca prezimena.

U ovoj bazi se nalaze svi Y-DNK rezultati koje posjedujemo, trenutno oko 1500 rezultata. Provjerite da li je vaše prezime testirano. U ovu bazu besplatno dodajemo rezultat ukoliko se neki muškarac testira na AncestryDNA®, Family Tree DNA®, YSEQ, IBU-INGEB Sarajevo, DNK doo Beograd, MyHeritage DNA™, iGENEA i 23andMe, Inc.

U ovoj bazi se nalaze svi oni koji su radili autosomalni test preko Family Tree DNA® u Americi (usluga Family Finder – MyOrigins). Baza prikazuje procentualno koliko imamo određenog porijekla po svim muškim i ženskim linijama. Test mogu raditi i muškarci i žene. Dodavanje u bazu je besplatno.

U ovoj bazi se nalaze rezultati testa mitihondrijske DNK koja predstavlja porijeklo po majčinskoj liniji. Test mogu raditi i muškarci i žene. Bitno je uz rezultat dostaviti i najdalje poznato mjesto po ženskoj liniji (od majke, njena majka, njena majka itd.). Dodavanje u bazu je besplatno.

1 Comment

  1. Alihodzic Elvedin kaže:

    Postovanje

    Ja sam Elvedin Alihodzic uradio sam DNA analizu preko
    My Heritage DNA o porijeklu , zanima me kako i sta da uradim da te rezultate dodate u bazu podataka .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Maksimalna veličina datoteke za prijenos: 2 MB. Podržane datoteke: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Translate »